Arabia Saudită face “curăţenie de toamnă”. Prinţul moştenitor îşi consolidează puterea

Printr-o mutare ce consolidează şi mai mult puterea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, 11 prinţi şi zeci de miniştri saudiţi au fost arestaţi, în timp ce doi miniştri cheie au fost înlocuiţi.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)

Arabia Saudită a arestat sâmbătă 11 prinţi şi zeci de foşti şi actuali miniştri, într-o mişcare masivă de curăţare a establishmentului ce are loc după crearea unei comisii anticorupţie.

Separat, regele saudit Salman, în vârstă de 81 de ani, a numit alţi doi miniştri în posturi cheie în domeniul securităţii şi economiei, într-o mişcare ce va cimenta şi mai mult puterea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care se pregăteşte să preia tronul.

Prinţul Miteb bin Abdullah a fost înlocuit cu Khaled bin Ayyaf în funcţia de şef al Gărzii Naţionale, o forţă de elită pentru securitatea internă.

Prinţul Miteb este fiul răposatului rege Abdullah şi ultimul membru al acelei ramuri a familiei regale care a deţinut o importantă poziţie de putere. El a fost considerat un posibil rival la tronul saudit înainte de rapida ascensiune a prinţului Mohammed, fiul regelui Salman.

Prinţul încoronat, în vârstă de 32 de ani, va conduce de asemenea comisia anticorupţie, despre care guvernul saudit a afirmat că are puterea de a emite mandate de arestare, a impune restricţii de călătorie şi de a îngheţa conturi bancare.

Suspecţii arestaţi nu au fost numiţi, dar includ patru miniştri actuali.

Consolidarea puterii

Prinţul Mohammed, cunoscut după iniţialele MBS, este deja considerat liderul de facto al Arabiei Saudite, înlăturându-l în luna iunie pe vărul său mai în vârstă, prinţul Mohammed bin Nayef, din linia de succesiune şi înlăturându-l din funcţia de ministru de Interne.

El este, în acelaşi timp, ministru al Apărării, conduce reformele economice ale Regatului în vederea reducerii dependenţei ţării de petrol şi promovează o politică externă mai agresivă. El s-a autoprezentat ca o figură mai liberală în Regatul conservator, implementând mai multe reforme sociale.

Aparatul de securitate al Regatului este acum în mare parte sub controlul prinţului moştenitor, eliminând orice ameninţare din partea unor elemente interne din opoziţie.

Ministrul Economiei şi Planificării, Adel Fakei, a fost de asemenea înlocuit de adjunctul său, Mohammad al-Tuwaijri. În plus, şeful Marinei saudite a fost la rândul său înlocuit.