ANPC avertizează: unele citrice tratate cu substanţă posibil cancerigenă

Directorul ANPC le recomandă românilor să citească etichetele citricelor, pentru a nu cumpăra produse tratate cu o substanţă care dăunează sănătăţii.
Piata Badea Cartan din Timisoara.
Piata Badea Cartan din Timisoara. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)

Cetăţenii ar trebui să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpăra, căci unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasă a cărei ingerare atacă ficatul şi rinichii, a avertizat directorul general al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Potrivit lui Anghel, IMAZALIL este o substanţă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este însă interzisă de legislaţia UE, relatează Hotnews. Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine să ştiţi că: portocalele şi citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante şi are o acţiune fungicidă", a declarat Anghel, citat de News.ro, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Directorul ANPC a mai declarat că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.

"Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!", a precizat Anghel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne