Ankara: Acordul ruso-armean va încinge Caucazul

Guvernul turc şi-a exprimat îngrijorarea că acordul dintre Rusia şi Armenia privind unificarea sistemelor lor de apărare antiaeriană şi recenta declaraţie a Armeniei că practic nu mai există un acord de încetare a focului cu Azerbaidjanul în regiunea separatistă Nagorno-Karabah va creşte riscul unor ciocniri violente în Caucaz.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu. (KIMIMASA MAYAMA/AFP/Getty Images)

Un oficial turc a declarat, cu condiţia anonimatului, că Rusia şi Armenia trebuie să se abţină de la acţiuni care ar pune în pericol pacea regională din Caucaz.

Oficialul a mai susţinut că Ankara favorizează continuarea bunelor relaţii de vecinătate din Caucaz.

Rusia şi Armenia au decis să îşi unifice sistemele de apărare pentru a-şi consolida frontierele aeriene în Caucaz.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi omologul său armean Seyran Ohanyan au semnat un acord în 23 decembrie pentru a forma un Sistem Comun de Apărare Aeriană în Caucaz, conform Hürriyet Daily News.

În plus, Armenia a susţinut în 22 decembrie că acordul de încetare a focului semnat cu duşmanul său Azerbaidjanul în privinţa regiunii separatiste Nagorno-Karabah nu mai există de fapt, descriind desele dispute de pe linia de front ca “război”.

Declaraţia Ministerului armean al Apărării a fost făcută în contextul în care discuţiile recente din Elveţia între liderii din Azerbaidjan şi Armenia – Ilham Aliyev şi, respectiv, Serzh Sargsyan – cu privire la viitorul regiunii disputate nu au avut rezultate tangibile.

“Ceea ce avem astăzi este un război”, a declarat jurnaliştilor Artsrun Hovhannisyan, purtător de cuvânt al Ministerului armean al Apărării.

“Trebuie să folosim cuvântul ‘război’ deoarece nu mai există niciun acord de încetare a focului”, a adăugat el, acuzând Azerbaidjanul de provocări militare de-a lungul graniţei comune cu foştii săi vecini sovietici şi de-a lungul liniei de front din Karabah. În acelaşi timp, oficialii azeri au făcut contra-acuzaţii, învinuind Armenia pentru recenta intensificare a tensiunilor.

“Încălcările acordului de încetare a focului au loc datorită prezenţei ilegale a forţelor armene în teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului”, a susţinut în 22 decembrie Hikmat Hajiyev, purtător de cuvânt al Ministerului azer de Externe.

Referitor la tensiunile azero-armene, oficialul turc a susţinut că Armenia, care a ocupat regiunea Nagorno-Karabah timp de aproape 20 de ani, a respins apelurile internaţionale, în special cele ale ONU, pentru soluţionarea acestui conflict.