Angela Grămadă: ”Cetăţenii ruşi au început să stigmatizeze ONG-urile”(video)

Angela Grămadă, preşedinte ESGA
Angela Grămadă, preşedinte ESGA (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”În prezent, 78 de organizaţii sunt trecute în Registrul ONG-urilor clasate drept agenţi străini în Federaţia Rusă. Cetăţenii ruşi au început să stigmatizeze ONG-urile pentru că le văd ca agenţi străini care nu mai servesc interesele statului lor”, a afirmat Angela Grămadă, expertă pe spaţiul post-sovietic în cadrul mesei rotunde ”Societatea civilă în dezbaterile de politică externă din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova”, organizată azi de think-tank-ul Experts for Security and Global Affairs (ESGA).

Preşedinta ESGA a prezentat studiul realizat pe rolul societăţii civile în dezbaterile şi deciziile politice din Federaţia Rusă, arătând că societatea civilă rusă face ce vor autorităţile deoarece este plătită de acestea. Activitatea ONG-urilor are un impact foarte redus la nivelul societăţii şi asupra deciziilor de politică externă. ”Peste 50% din cei intervievaţi au spus că societatea civilă şi experţii nu au nicio influenţă asupra politicii externe.”, a explicat Grămadă.

Referitor la relaţia dintre societatea civilă şi politica externă, experta a arătat că Ministerul de Externe ”este considerat de experţii chestionaţi cea mai închisă instituţie publică din Federaţia Rusă. Ei au un dialog formal şi încurajează doar acele ONG-uri care le convin, oferă un acces limitat experţilor la dezbaterile publice şi nu le oferă de multe ori informaţii corecte. Deciziile sunt luate de autoritatea prezidenţială iar Ministerul doar le execută”.

Pe de altă parte, Rusia se confruntă cu un adevărat exod al experţilor ruşi către Occident, aceştia preferând să se mute în Ucraina, ţările baltice sau să lucreze liber pentru think-tank-uri importante din ţări precum SUA sau Marea Britanie.

Deciziile sunt luate de autoritatea prezidenţială iar Ministerul rus de Externe doar le execută.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe