Angajaţii din sănătate, arşi la salarii. Ministrul Sănătăţii cheamă managerii de spitale la consultări

Sorina Pintea se va întâlni cu managerii de spitale pentru a vedea cum s-au repartizat la nivelul fiecărei unităţi sporurile şi cum s-a aplicat legea care, susţine ministrul, a adus şi majorări salariale importante.
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni dimineaţa că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde, revoltaţi că veniturile le scad dramatic în urma diminuării sporurilor, angajaţii au declanşat proteste, relatează digi24.ro. Pintea a precizat că vorbim despre aplicarea unei legi care, la urma urmei, a adus şi majorări importante ale salariilor medicilor şi asistenţilor, nu doar scăderi pe care ministerul va încerca să le echilibreze.

"Am chemat managerii să avem o discuţie, cu managerul Spitalului Bagdasar Arseni deja m-am întâlnit şi am revizuit acordarea sporurilor. Nu cred că vor mai fi probleme deosebite. Noi aplicăm o lege şi există şi scăderi pe care încercăm să le echilibrăm", a declarat Sorina Pintea, luni dimineaţă, la Digi 24.

Sorina Pintea a mai precizat că în ceea ce priveşte acordarea sporurilor este vorba despre interpretarea corectă a legii şi despre modul în care managerii spitalelor ştiu să gestioneze fondurile.

"Trebuie să aplicăm o lege şi să avem în vedere că aceeaşi lege a dus şi la majorări, la creşteri salariale importante pentru medici şi asistenţi medicali. Este vorba până la urmă de interpretarea corectă a legii şi din acest motiv am ales să discut cu fiecare manager să vedem care sunt modalităţile de aplicare şi să îi rog să vadă modul în care s-au repartizat sporurile, dar nu este obligatoriu ca toată lumea să ia sporuri maxime", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Reamintim că două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova au întrerupt luni dimineaţa lucrul şi protestează în curtea unităţii medicale, nemulţumiţi că sporurile le-au fost diminuate cu până la 50%. În acesta dimineaţă au protestat şi angajaţii de la Spitalul "Bagdasar Arseni" din Capitală, iar la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală se aşteaptă noi proteste.

Protestele au avut loc acum câteva zile la mai multe spitale din Capitală după ce, în urmă cu o săptămână, Guvernul a aprobat regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar.

Potrivit regulamentului, nivelul maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială va fi de 30% din suma salariilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care susţin că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, ceea ce va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

În acest context, Sorina Pintea a anunţat vineri, la finalul unor negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care va cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, pentru a le compensa pierderile. Nu în ultimul rând, ministrul a admis că circa 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună.