Angajaţi Google demisionează din cauza unui contract cu Pentagonul

(Getty Images)

Cel puţin 12 angajaţi Google au demisionat în semn de protest împotriva implicării companiei într-un program al Pentagonului privind Inteligenţa Artificială (AI), cunoscut sub numele de Proiectul Maven.

“Proiectul Maven se referă la recunoaşterea optică a sistemelor informatice care se bazează pe inteligenţa artificială şi care permite extragerea obiectelor de interes din imagini statice sau în mişcare”, a declarat colonelul Drew Cukor din Marina SUA.

“Nu există nicio ‘cutie neagră’ care livrează sistemul AI de care are nevoie guvernul, cel puţin nu acum”, a precizat Cukor. “Elementele cheie trebuie conectate... şi singura modalitate de a face acest lucru este împreună cu partenerii comerciali”.

Şi aici intră Google în scenă. Însă unii angajaţi au demisionat din cauza temerilor etice privind implicarea inteligenţei artificiale în războiul desfăşurat prin drone, precum şi a temerilor legate de motivaţiile politice ale Google pentru participarea la un astfel de proiect.

“La un moment dat, am realizat că nu pot recomanda cu bună ştiinţă nimănui să se alăture companiei Google, ştiind ceea ce ştiam. Am realizat că, dacă nu pot recomanda oamenilor să vină aici, atunci eu de ce sunt aici?”, a declarat pentru Gizmodo un angajat al gigantului hi-tech care a decis să demisioneze.

“Am încercat să îmi amintesc în mod corect că deciziile luate de Google nu sunt deciziile mele. Eu nu sunt responsabil personal pentru tot ceea ce fac ei. Dar simt responsabilitatea când văd un lucru pe care ar trebui să îl tratez corespunzător”, a adăugat un alt angajat Google, care a luat aceeaşi decizie.

“Acţiunile vorbesc mai mult decât cuvintele şi acesta este un standard la care mă menţin”, a afirmat un al treilea angajat care a demisionat. “Nu eram mulţumit doar să îmi exprim temerile în interior. Cea mai potrivită măsură posibilă pe care puteam să o iau a fost să plec”.

Pe lângă demisii, o petiţie în cadrul companiei Google, semnată de peste 4.000 de angajaţi, îi cere directorului general Sundar Pichai să anuleze contractul cu Pentagonul referitor la dezvoltarea Proiectului Maven.

“Credem că Google ar trebui să nu se implice în afaceri legate de război. Prin urmare, cerem ca Proiectul Maven să fie anulat şi Google să conceapă, să facă publică şi să aplice o politică clară care să susţină că nici Google şi nici contractorii săi nu vor construi vreodată tehnologii pentru război”, potrivit textului petiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură