Andrei Năstase: Trebuie văzut cine şi cui pavează drumul spre primărie prin acest referendum

Dosarele penale pe numele lui Dorin Chirtoacă puteau fi deschise de acum 5-6 ani, dar au fost deschise acum, a menţionat Năstase, dorindu-i acestuia să aibă parte de un proces echitabil, transparent în care politicul să nu intervină.
Andrei Năstase, liderul PPPDA
Andrei Năstase, liderul PPPDA (facebook.com / AndreiNastase)

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, consideră că referendumul din 19 noiembrie privind demiterea primarului general Dorin Chirtoacă este un exerciţiu propagandistic şi geopolitic. „De fapt este un circ tot ce se întâmplă în spaţiul public moldovenesc, este o înţelegere dintre Plahotniuc şi Dodon, iar Platforma DA la asemenea jocuri preferă să nu participe”, a menţionat Năstase, adăugând că momentan ar trebui să se aştepte un verdict al Comisiei Electorale Centrale care încă nu s-a pronunţat.

„Dorin Chirtoacă, din păcate a fost depăşit de necesităţile unei capitale moderne, europene, dar asemenea subiecte trebuie tratate cu destulă seriozitate şi responsabilitate. Trebuie văzut cine şi cui pavează drumul prin acest referendum”, a declarat sceptic liderul Platformei DA, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21. Năstase consideră că aceste dosare penale deschise acum pe numele lui Chirtoacă puteau fi făcute cu 5-6 ani în urmă, mai ales că Dorin Chirtoacă se află deja la cel de-al treilea mandat de primar.

Recent liderul PL, Mihai Ghimpu a afirmat că ar putea apela la Platforma DA şi PAS în vederea creării unei alianţe anti-guvernare, în contextul încrederii de care se bucură liderii celor două partide pro-europene în rândurile chişinăuienilor, putând astfel influenţa părerile alegătorilor în privinţa referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă.

În replică, Andrei Năstase a ţinut să amintească despre mitimgul din 3 mai 2015 când „Dorin Chirtoacă a ieşit în stradă, a venit alături de protestatri, fiind în campanie electorală, deci ei apelează la oamnei doar în campanii electorale şi doar atunci când trec prin greutăţi, când le-a fost bine au dat cu piciorul. Pe data de 7 iunie, acelaşi Mihai Ghimpu secundat de cei din vârful Partidului Liberal a jucat tănănica în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timp ce adevăraţii liberali protestau de partea Platformei DA”.

În context, Năstase a mai amintit de perioada în care Mihai Ghimpu, fiind preşedinte interimar, iar Vlad Filat prim-ministru, răspundeau unor oameni de afaceri, când li se întâmplau nişte nedreptăţi, „justiţia să-şi spună cuvântul”. „Îi doresc lui Dorin Chirtoacă şi tuturor celor care trec prin colimatorul acestei justiţii controlate de Plahotniuc, să aibă un proces echitabil, transparent în care politicul să nu aibă incursiuni”, a specificat politicianul.

Prin urmare, Năstase a reiterat că anume Mihai Ghimpu a fost cel care s-a făcut complicele lui Vladimir Plahotniuc atunci când acesta din urmă „uzurpa puterea în stat, împărţea instituţiile de drept şi de reglementare”. „Acum să-l desculpăm sau să-i plângem de milă lui Mihai Ghimpu nu trebuie, nu avem nici un motiv. Ceea ce trebuie să-i dorim lui Mihai Ghimpu, lui Dorin Chirtoacă, lui Leancă, inclusiv lui Plahotniuc, etc., sunt doar precese echitabile, justiţii drepte, corecte şi neinfluenţate politic”, a conchis Andrei Năstase.

După ce Consiliul Municipal Chişinău a decis că referendumul pentru demiterea primarului suspendat al Chişinăului Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie, Andrei Volentir, membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, a afirmat că decizia Consiliului Municipal Chişinău (CMC) privind stabilirea datei desfăşurării referendumului pentru revocarea primarului Chişinăului nu este una definitivă, întrucât nu CMC organizează alegerile, CEC fiind cea investită cu competenţele legale pentru organizarea unui scrutin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe