Anatol Şalaru cere Ucrainei să oprească prigonirea românilor din Bucovina de Nord

Este incorect ca în timp ce etnicii români din Ucraina mor în Donbas apărând integritatea statului, acasă să le fie călcat în picioare dreptul de a fi români, afirmă preşedintele Partidului Unităţii Naţionale.
Anatol Şalaru, preşedintele Partidului Unităţii Naţionale
Anatol Şalaru, preşedintele Partidului Unităţii Naţionale (Captură Foto / privesc.eu)

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru, susţine că acţiunile penale ale statului ucrainean împotriva comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi sunt neloiale, incorecte şi neconforme cu aspiraţiile europene ale Ucrainei. În opinia, liderului PUN percheziţiile serviciilor secrete ale Ucrainei la Centrul cultural român 'Eudoxiu Hurmuzachi' de fapt toarnă apă la moară propagandei ruse şi distrug loialitatea minorităţilor faţă de autorităţile ucrainene.

”Intrarea serviciilor secrete ucrainiene în sediul Centrului ”Eudoxiu Hurmuzachi”, confiscarea cărţilor de istorie, revistelor, ziarelor şi a materialelor culturale destinate celebrării Centenarului este o acţiune de tip sovietic şi nu face cinste unui stat care se doreşte a fi parte a lumii euro-atlantice”, comentează Şalaru pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PUN a ţinut să sublinieze că în timp ce etnicii români din Ucraina mor în Donbas apărând integritatea statului, acasă le este călcat în picioare dreptul de a fi români. ”Vor sau nu vor unii lideri de la Kiev, Bucovina este teritoriu românesc, a aparţinut României Mari, iar românii din această zonă sunt la ei acasă.”

În concluzie, Anatol Şalaru a solicitat autorităţilor Ucrainei să oprească prigonirea comunităţii româneşti din Bucovina de Nord şi să nu îngrădească drepturile culturale şi istorice ale românilor bucovineni.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat luni percheziţii la Centrul cultural român 'Eudoxiu Hurmuzachi' din Cernăuţi şi în prezent anchetează conducerea acestuia pentru unele materiale (o hartă a României Mari care include şi nordul Bucovinei) care ar conţine "apeluri la încălcarea integrităţii teritoriale a statului" ucrainean. Preşedintele Centrului cultural român "Eudoxiu Hurmuzachi", Vasile Tărâţeanu, a declarat că în timpul percheziţiilor au fost ridicate toate hărţile României anului 1918, exemplare din revistele "Glasul Bucovinei", ziarul "Neamul Românesc" şi unele cărţi cu conţinut istoric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe