Anatol Şalaru: Acordarea numerelor neutre maşinilor din Transnistria, pune bazele procesului de federalizare a R. Moldova

Toate cedările în faţa Transnistriei, aparent minore, vor fixa pentru multe zeci de ani R. Moldova în zona gri a relaţiilor internaţionale, a incertitudinii securitare şi a influenţei ruseşti, afirmă Anatol Şalaru.
Anatol Şalaru
Anatol Şalaru (facebook.com)

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru susţine că acordarea numerelor neutre automobilelor din regiunea separatistă transnistreană constitue un act de cedare în faţa autorităţilor nelegitime de la Tiraspol ce pune bazele unui proces de federalizare a Republicii Moldova.

Liderul PUN atenţionează că semnarea actului menţionat creează un precedent periculos pentru cealaltă regiune cu tendinţe separatiste, UTA Găgăuzia. ”Din păcate, Guvernul Republicii Moldova a ales să facă pe placul cinovnicilor de la OSCE, deşi, este cunoscut faptul că de multă vreme această instituţie, OSCE, s-a transformat într-un vector de promovare a intereselor Federaţiei Ruse.”

În concluzie, Anatol Şalaru a ţinut să noteze că aşa-numitul ”statut special” al Transnistriei pe care Federaţia Rusă îl promovează în faţa autorităţilor moldoveneşti şi a instituţiilor internaţionale este acelaşi plan Kozac de federalizare a Republicii Moldova. ”Toate aceste cedări, aparent minore, vor fixa pentru multe zeci de ani Republica Moldova în zona gri a relaţiilor internaţionale, a incertitudinii securitare şi a influenţei ruseşti.”

Menţionăm că potrivit unui comunicat al Guvernului moldovean, posesorii de maşini din regiunea transnistreană vor primi plăcuţe neutre şi vor fi admişi în traficul internaţional începând cu 1 septembrie 2018, în baza unei decizii semnate marţi de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, la Bender.