Analist britanic: UE face manevre pentru a opri Brexitul

Sediul Comisiei Europene în Bruxelles
Sediul Comisiei Europene în Bruxelles (Carl Court/Getty Images)

Uniunea Europeană face manevre pentru a bloca ieşirea Marii Britanii din bloc chiar dacă Londra devine din ce în ce mai înclinată către un soft Brexit, susţine un analist politic.

Dr. Rodney Shakespeare a făcut remarcile în timpul unui interviu acordat duminică unui post de televiziune, referindu-se la un sondaj de opinie care indică faptul că mulţi britanici doresc acum ca ţara să rămână în UE.

În timp ce 51% dintre britanici preferă să rămână membri ai Uniunii Europene, 41% doresc să părăsească blocul, potrivit sondajului desfăşurat pentru The Independen de către BMG Research care au chestionat 1400 de persoane.

Shakespeare, însă, a respins rezultatul spunând că este un simplu sondaj de opinie care implică în mare parte grupul remainers, constituit din suporteri ai opţiunii europene.

"Poziţia politică din Marea Britanie şi din Parlament pare să sugereze un consens de opinie în favoarea unui soft Brexit", a spus el.

UE, pe de altă parte, s-a opus Brexitului şi ar face tot posibilul pentru a inversa rezultatul referendumului din iunie 2016, în care 52% dintre alegătorii britanici au optat pentru terminarea apartenenţei ţării la blocul european, afirmă cercetătorul.

"UE va manevra situaţia astfel încât să încerce să oprească Brexitul, fără îndoială", a adăugat el.

Liderii UE sunt din ce în ce mai frustraţi de diviziunile din cabinetul premierului britanic Theresa May în ceea ce priveşte Brexitul, afirmând că încă nu cunosc intenţiile Marii Britanii nici măcar după cinci runde de negocieri.

Progresul lent al negocierilor a alimentat temerile că guvernul May se poate prăbuşi sau - chiar mai rău - că Londra ar putea să nu reuşească să obţină un acord de retragere cu Bruxelles-ul înainte de ieşirea oficială din UE pe 29 martie 2019.

Liderii UE au aprobat vineri deschiderea următoarei etape a negocierilor pentru Brexit, după "suficiente progrese" privind aspectele cheie ale divorţului, şi anume suma pe care UK trebuie să o plătească la ieşirea din bloc, chestiunea cetăţenilor UE care părăsesc Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Se pare că Londra a fost de acord să plătească un decont în valoare de 45 până la 55 de miliarde de euro şi să protejeze drepturile a trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe