Ana Blandiana: La cumpăna istoriei

Ana Blandiana
Ana Blandiana (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prin cuvântul său la primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, Ana Blandiana s-a impus încă o dată ca o voce a conştiinţei, scrie Monica Papazu, într-un articol pentru Revista 22.

Aceleaşi principii morale, aceeaşi luciditate şi acelaşi curaj de care a dat dovadă în timpul comunismului o fac acum să ia poziţie de rezistenţă în faţa crizei spirituale a Europei şi a noilor fantasme ideologice ale multiculturalismului şi "corectitudinii politice" – şabloane de gândire şi clişee care, cum spunea Eugen Ionescu, "împiedică omul să gândească".

Discursul, intitulat Istoria, ca viitor, a provocat atât elogii, cât şi critici, atât reacţii pozitive, cât şi negative, cele negative fiind în esenţă o negare a realităţii. Cea mai absurdă dintre acuzaţii a fost aceea, aruncată ca o invectivă şi adresată de asemenea lui Gabriel Liiceanu, de nazism (articolul lui Mircea Toma, Adevărul, 30 martie).

Corifeii multiculturalismului ar fi putut însă, fie şi la o privire rapidă, să vadă cauza realei creşteri a antisemitismului în Occident: intrarea în spaţiul european a unei populaţii musulmane cu segmente radicalizate şi din care se recrutează cei cărora ideologia jihadului nu numai că le dă dreptul de a ucide, ci le impune chiar obligaţia de a o face.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne