Alunecare de teren activă la cariera de lignit Berbeşti. Greenpeace solicită intervenţia autorităţilor

Greenpeace România solicită autorităţilor să ia măsuri urgente pentru punerea în siguranţă a oamenilor din gospodăriile aflate în calea alunecării de teren declanşate în urmă cu câteva zile la o carieră de lignit din comuna Alunu, judeţul Vâlcea.
Alunecare de teren - Alunu, Vâlcea
Alunecare de teren - Alunu, Vâlcea (Greenpeace)

Alunecarea a avut loc la un depozit de steril al exploatării miniere Berbeşti, din cadrul societăţii CET Govora. Potrivit localnicilor, alunecarea de teren a fost determinată de decizia operatorului carierei de lignit Berbeşti de a depozita steril în vârful acestui deal, unde exista deja un depozit de steril stabilizat şi care nu mai permitea o încărcare suplimentară, reiese dintr-un comunicat remis de Greenpeace pentru Epoch Times.

Alunecare de teren - Alunu, Vâlcea
Alunecare de teren - Alunu, Vâlcea (Greenpeace)

O echipă Greenpeace România a fost la faţa locului în data de 15.05.2017 şi a constatat că alunecarea este activă, a ajuns la câteva zeci de metri de gospodăriile oamenilor, are aproximativ 1520 de metri lungime şi o lăţime de circa 200 de metri.

Greenpeace România s-a adresat mai multor instituţii, mai exact, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru protecţia localnicilor din zona alunecării de teren şi pentru monitorizarea cazului, Gărzii Naţionale de Mediu cu privire la respectarea de către operatorul economic a reglementărilor din autorizaţia sa de mediu şi Gărzii Forestiere cu privire la distrugerea suprafeţei de fond forestier.

“Greenpeace România solicită ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă) să mobilizeze o echipă pentru cercetarea şi monitorizarea cazului, să pună în siguranţă oamenii care locuiesc în zona frontului alunecării, să aplice principiul precauţiei şi să ia măsuri pentru protejarea cetăţenilor până la efectuarea expertizelor care să determine măsurile ce trebuie luate pentru stabilizarea versantului”, potrivit comunicatului.

Alunecare de teren - Alunu, Vâlcea
Alunecare de teren - Alunu, Vâlcea (Greenpeace)

De asemenea, alunecarea de teren nu este singurul eveniment care a pus în pericol siguranţa şi sănătatea oamenilor care locuiesc în zona carierei.

„Cazul din Alunu nu este singular. În ultimii ani, locuitorii din vecinătatea carierelor şi termocentralelor au fost afectaţi de deversări, poluarea apei, aerului şi a solului, exproprieri şi alte neajunsuri cauzate de operatori. Astfel de evenimente demonstrează încă o dată că sacrificiile făcute de comunităţile locale, dar şi de restul societăţii române, pentru obţinerea energiei din cărbune, sunt prea mari. Deşi în trecut cărbunele reprezenta o sursă importantă de energie, trebuie să accelerăm tranziţia către energie curată, din motive de mediu, climatice, economice şi sociale”, a adaugat Ionuţ Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură