Altruismul te ajută să fii fericit

.
. (Morne de Klerk / Getty Images)

Un ajutor oferit altora este foarte benefic pentru propria sănătate mintală, demonstrează Fundaţia Mental Health. Conform experţilor, voluntariatul reduce stresul şi poate îmbunătăţi starea sufletească, creşte starea de fericire şi stima de sine. Lucrurile par evidente dacă luăm o pauză de reflecţie şi ne uităm în jurul nostru. Suntem fiinţe sociale care nu ar putea trai în condiţii de izolare completă şi care îşi dezvoltă aptitudinile pe baza interacţiunii cu ceilalţi.

Generozitatea ajută la schimbări fiziologice pozitive asociate fericirii, duce la un stil de viaţă mai activ, distrage de la propriile probleme şi îmbunătăţeşte stima de sine.În plus, măreşte încrederea, controlul, fericirea şi optimismul, reduce singurătatea şi izolarea. Beneficiile pentru persoanele altruiste sunt unele pe termen lung, deoarece oferă multe amintiri plăcute ce pot fi rememorate în viitor.

Din alt punct de vedere, ajutorul dat contribuie la reducerea stresului. Emoţiile pozitive reduc stresul şi întăresc sistemul imunitar, astfel ele protejează împotriva îmbolnăvirilor, iar emoţiile negative sunt micşorate.

Agresivitatea, ostilitatea sau furia au un impact negativ pentru minte şi corp, însă generozitate poate ajuta la diminuarea acestor sentimente şi la stabilizarea sănătăţii. În plus, poate prelungi viaţa.

"Descoperirile noastre sugerează că recompensa pe care o simţim când îi ajutăm pe alţii, poate fi adânc înrădăcinată în natura umană, ieşind la suprafaţă în diverse contexte culturale şi economice", au scris cercetătorii în raportul publicat de APA în "Journal of Personality and Social Psychology", intitulat “Prosocial Spending and Well-Being: Cross-Cultural Evidence for a Psychological Universal”.

În cadrul mai multor experimente, rezultatele au fost aceleaşi - oamenilor din întreaga lume le face plăcere să dăruiască, aceasta îi face fericiţi. Cercetătorii au numit sentimentul o "strălucire caldă."

Astfel, fericirea, în conformitate cu concluziile ştiinţifice, este o stare care nu este accesibilă prin mijloace materiale, ci mai degrabă, este o consecinţă a contemplării pline de compasiune a universului. Este mai mult legată de altruism decât de egoism - mai mult de spiritual decât de material.