Altruismul ne poate schimba viaţa

Altruismul deschide inima şi aduce starea de fericire. Cu sinceritate şi compasiune, o persoană altruistă oferă sprijin, încredere şi speranţă celor din jur.
.
. (Photos.com)

Ajutându-i pe ceilalţi fără a aştepta nimic în schimb ne poate aduce multe beneficii pe care nici măcar nu le bănuim. Cercetările făcute de Fundaţia pentru Sănătate Mentală din Anglia dezvăluie că a face voluntariat în folosul celorlalţi este benefic atât pentru sănătatea mentală cât şi pentru starea noastră de spirit în general.

Pentru început, putem spune că fiind altruişti avem mai multă încredere, fericire şi optimism. Aceasta se întâmplă întrucât actele de generozitate pot determina o multitudine de acţiuni similare ce contribuie la o societate mai bună. În acelaşi timp, schimbările fiziologice ce au loc în creier în urma unei atitudini altruiste, aduc starea de fericire: i-am ajutat pe ceilalţi, ceea ce a dus implicit la activarea corpului nostru la nivel fizic şi ne-a ajutat să uităm, chiar şi pentru scurt timp, de propriile probleme. Mulţumirea sufletească obţinută la gândul că i-am ajutat pe ceilalţi, precum şi interacţiunea cu aceştia, aduce şi sentimentul de autostimă. În plus, relaţia cu ceilalţi duce la o mai bună integrare socială şi este un ajutor imens împotriva singurătăţii şi izolării.

Gândul că există persoane aflate în situaţii mai dificile decât cea în care ne aflăm noi ne schimbă perspectiva despre viaţă şi poate genera o stare de optimism, ceea ce ajută implicit la fericirea şi liniştea noastră. Beneficiile fizice ale unui comportament altruist: ajută la diminuarea sentimentelor şi stărilor emoţionale negative precum agresivitatea; reduce stresul întărind astfel şi sistemul imunitar, contribuind implicit la o viaţă mai bună şi mai lungă.

Organizaţia Charities Aid Foundation (CAF) elaborează în fiecare an un Indice Mondial al Generozităţii, unde clasifică altruismul din diferite ţări în funcţie de trei criterii:

1. Procentul persoanelor ţării care au donat bani.

2. Procentul persoanelor ce au făcut voluntariat în diferite domenii.

3. Procentul persoanelor care au ajutat alte persoane cu care nu aveau o relaţie directă.

În ultimii trei ani, în topul ţărilor cu rata cea mai ridicată de altruism şi a căror populaţie a îndeplinit toate cele trei criterii se situează pe primul loc Birmania cu 70%, urmată de Anglia cu 61% şi Austria cu 60%.

Ultimile locuri ale clasamentului sunt ocupate de Lituania, Yemen, China şi Burundi.

Acest studiu al CAF, confirmă pentru prima dată că mai mult de jumătate din populaţia a 140 de ţări, a declarat că a ajutat un necunoscut, iar numărul de persoane ce fac voluntariat precum şi cifra celor ce donează bani pentru acţiuni caritabile au crescut considerabil.

În evaluarea mecanismelor ce declanşează instinctul de generozitate şi altruism, Simon Ward director CAF aminteşte că Birmania şi America de Nord, au suferit catastrofe naturale în ultimii ani. În opinia sa, a trece printr-un dezastru ne face să fim mult mai receptivi la suferinţa altor persoane. La fel şi necazurile şi problemele individuale şi familiare ce au fost generate de crizele economice, au ridicat mult numărul voluntarilor care s-au implicat în diferite situaţii. Se pune întrebarea de ce tragedia cotidiană impulsionează generozitatea?

Oamenii de ştiinţă au studiat mulţi ani pentru a identifica factorul ce conduce fiinţa umană să acţioneze dezinteresat în anumite ocazii. S-a constatat că unele persoane pot fi genetic destinate să aibă o personalitate altruistă, generoasă, după cum sugerează un nou studiu al specialiştilor din Israel publicat în revista "Genes Brain and Behavior". Pentru a ajunge la această concluzie, Dr. Ariel Knafo şi echipa sa de la Universitatea Hebrea din Ierusalim au făcut mai multe cercetări. Ei susţin că cei generoşi deţin gena AVPR1 ce eliberează un hormon numit arginin vasopresină care acţionează într-un câmp cerebral ce favorizează comportamentul altruist. Dr. Knafo subliniază faptul că este foarte important să fii altruist şi să cooperezi bine, deoarece societatea se complică din ce în ce mai mult pe toate planurile.

Zâmbind şi dăruind neîncetat celor din jur putem ajunge la un bun echilibru psihic şi fizic ce ne va menţine în formă. Ne va fi astfel mai uşor să trecem peste greutăţi şi necazuri care azi ne par greu de trecut. A fi altruist presupune să laşi la o parte anumite interese şi dorinţe personale pentru a-i ajuta pe ceilalţi, iar asta ne ajută şi pe noi să evoluăm şi să descoperim adevăratele valori ale umanităţii.

Încercaţi să deveniţi altruişti şi viaţa vi se poate schimba.