Alpinism: La 13 ani, o eleva din Deva a cucerit varful Kilimanjaro

Kilimanjaro- cel mai inalt munte al Africii
Kilimanjaro- cel mai inalt munte al Africii (ROBERTO SCHMIDT / AFP / Getty Images)

La numai 13 ani, eleva Alexandra Marcu, din Deva, a reusit performanta de a fi cel mai mic copil din Romania care a urcat pana in varful Muntelui Kilimanjaro (5.835 m), cel mai inalt din Africa, adolescenta si tatal sau, revenind, marti, in tara.

'A fost o experienta extraordinara, dar si cel mai mare efort fizic pe care l-am facut pana acum. S-a urcat foarte greu, panta era extrem de abrupta, iar grohotisul intalnit pe traseu a necesitat un mare consum de energie. Din fericire, nu am avut probleme de sanatate, nici macar din cauza altitudinii. Vremea a fost relativ buna, insa noaptea era foarte frig, iar ziua extrem de cald', a declarat, pentru AGERPRES, tatal Alexandrei, alpinistul Dan Marcu.

Cei doi romani au ajuns pe varful Kilimanjaro dupa patru zile de urcus, la sfarsitul saptamanii trecute, pe 15 octombrie, atacul final al muntelui incepand de la o altitudine de 4.600 de metri.

'Am plecat la ora 6 dimineata, ora locala, si am ajuns in varf in jurul orei 13,00. Alexandra a dat dovada de o darzenie iesita din comun si iata ca am reusit aceasta performanta', a spus tatal fetei.

La coborare, insotiti de noua hamali tanzanieni si de ghid, Alexandra si tatal sau au luat parte si la un ceremonial specific zonei, in care au cantat si au dansat alaturi de localnici. Se intampla in locul numit 'Turnul de lava', la o altitudine de 4.600 de metri, acest ritual fiind dedicat tuturor celor care reusesc sa cucereasca muntele Kilimanjaro.

'Obiectivul urmator? Poate varful Aconcagua (6.982 m) din Muntii Anzi. Deocamdata, ne odihnim', a conchis alpinistul Dan Marcu.

Pana la o viitoare ascensiune, Alexandra se va alatura, miercuri, colegilor sai din clasa a VII-a de la Colegiul National 'Decebal' din Deva.

Expeditia celor doi a fost pregatita in aceasta vara, dupa ce Alexandra a mai stabilit un record, ea escaladand varful Mont Blanc (4.810 m), in luna iulie.

Pentru a-si putea duce la indeplinire obiectivul, Alexandra si tatal sau au obtinut o finantare de 20.000 de lei din partea Primariei Deva, bani cu care au acoperit o parte din cheltuieli.

Alexandra Marcu este cel de-al doilea copil din Romania care urca pe Kilimanjaro, dupa Crina Popescu, din Rasnov, care a efectuat o ascensiune pe acest munte anul trecut, la varsta de 14 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport