Alegerile parlamentare din Ungaria testează puterea lui Orban

Alegătorii maghiari sunt aşteptaţi duminică la secţiile de votare pentru a-şi alege parlamentarii. Alegerile vor testa puterea premierului de dreapta Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek Stf/AFP/Getty Images)

Partidul naţionalist de guvernământ Fidesz, al premierului Orban, ar putea obţine aproximativ 50% dintre voturi, conform sondajelor realizate înaintea scrutinului de duminică. Dacă predicţiile se vor adeveri, liderul ungar anti-UE şi anti-imigraţie ar putea câştiga cel de-al treilea mandat consecutiv în funcţia de premier.

Sondajele prevăd că partidul Fidesz va depăşi cu mult numărul total al voturilor obţinute de partidul naţionalist Jobbik, de socialişti şi alte câteva grupuri de stânga, precum şi al Verzilor.

Totuşi, unele sondaje şi eşecul înregistrat de Fidesz în cadrul alegerilor municipale recente indică faptul că este posibil ca partidul de guvernământ să nu aibă acelaşi succes ca în alegerile din 2010 şi 2014.

În acest caz, nu este cert dacă Orban va obţine o majoritate de două treimi, cum a reuşit în urmă cu 8 ani, care i-ar oferi puterea să schimbe Constituţia.

Aproximativ 8,3 milioane de cetăţeni ungari sunt eligibili să voteze. Ei vor depune două buletine de vot – unul pentru un candidat în districtul lor şi unul pentru o listă de partid, cu 199 de locuri parlamentare. Cetăţenii ungari din afara ţării care votează prin corespondenţă vor putea alege doar pe cei trecuţi pe listele de partid.

După ce s-a prezentat la o secţie de votare dintr-o suburbie a capitalei ungare Budapesta, Orban, în vârstă de 54 de ani, a afirmat că alegerile au legătură cu “viitorul Ungariei” şi a reiterat că va apăra interesele ţării. “Ne iubim ţara şi luptăm pentru ea”, a precizat premierul.

Orban, care a deţinut funcţia de premier şi în perioada 1998-2002, a desfăşurat o campanie electorală bazată pe o puternică platformă anti-imigraţie, iar vineri a declarat că scrutinul de astăzi reprezintă o “alegere a viitorului” şi o şansă pentru cetăţenii ungari să îşi recapete ţara.

“[Cetăţenii] doresc să îşi recupereze patria. Partidele care servesc interese străine şi politicienii care sunt plătiţi din străinătate doresc să guverneze şi să transforme Ungaria într-o ţară cu imigranţi”, a afirmat el la un miting politic al Fidesz, la aproximativ 70 km de Budapesta.

Orban şi-a început cariera politică în calitate de activist liberal la sfârşitul anilor 1980, însă a fost acuzat de critici că a abandonat calea democratică post-comunistă a Ungariei pentru o direcţie tot mai autoritară.

În ultimii 8 ani, guvernul lui Orban şi-a extins controlul asupra mass mediei şi, prin aliaţii din sectorul financiar, a obţinut influenţă asupra sectoarelor bancar, energetic, construcţii şi turism.

În plus, unii critici îl acuză pe Orban şi de faptul că are relaţii prea strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Orban a fost la un moment dat un critic al lui Putin. Însă, după ce partidul său a câştigat alegerile din 2010, premierul ungar a cerut transformarea Ungariei într-un “stat neliberal”, citând Rusia şi Turcia ca modele ale succesului, deoarece ambele ţări tind să restricţioneze tot mai mult libertăţile cetăţenilor lor.

De asemenea, Orban l-a criticat în repetate rânduri pe miliardarul american de origine ungară George Soros, pe care îl acuză că interferează cu politica ungară şi că doreşte să inunde Europa cu imigranţi.

Liderii UE vor monitoriza îndeaproape rezultatele, în cazul în care o nouă victorie a partidului lui Orban probabil va încuraja naţionaliştii de aripă dreapta din alte ţări central-europene, în special Polonia şi Austria, şi va amplifica temerile privind coeziunea Uniunii Europene.

Luna trecută, adresându-se unei mulţimi în Budapesta cu ocazia sărbătorii naţionale ce comemorează lupta Ungariei pentru independenţă, premierul a afirmat: „Cea mai mare luptă a noastră este pe cale să înceapă”.

„Luptăm împotriva unui inamic care este diferit de noi. Nu este deschis, ci se ascunde; nu este direct, ci este viclean; nu este cinstit, ci mârşav; nu este naţional, ci internaţional; nu crede în muncă, ci face speculaţii cu bani; nu are o ţară natală, ci consideră că deţine întreaga lume”, a declarat Orban, făcând o referire clară la aşa zisa „mafie a lui George Soros”, unul dintre cei mai agresivi promotori ai globalismului. „Aceasta este patria noastră, viaţa noastră şi, din moment ce nu avem alta, vom lupta pentru ea până la capăt şi nu vom renunţa”.

„Africa doreşte să dărâme uşa noastră şi Bruxelles-ul nu ne protejează. Ungaria şi Europa se confruntă cu un val de imigraţie în masă care pune în pericol modul de viaţă al cetăţenilor noştri. Europa este ţinta unei invazii. Cei care nu blochează imigraţia la graniţele lor, vor fi pierduţi”, a mai susţinut Orban.