Albinen, micul sat elveţian care oferă o primă de instalare familiilor dispuse să se mute aici

Cerinţe obligatorii: noii veniţi trebuie să aibă sub 45 de ani şi să locuiască aici cel puţin un deceniu.
Albinen, Elveţia
Albinen, Elveţia (Alamy)

În Albinen, un sat de munte mic din Elveţia, situat la mai puţin de două ore cu trenul de Berna şi mai puţin de trei ore de Geneva, soarele străluceşte permanent, peisajul este extraordinar, iar aerul este curat. Singurul lucru care îi lipseşte sunt locuitorii.

Din satul cu doar 240 de locuitori, au plecat trei familii în ultimii ani, iar primarul Beat Jost declară că au fost nevoiţi să închidă şcoala din cauza lipsei de elevi. În faţa acestei situaţii, în care rămân doar cinci copii de şcoală, unii localnici au avut o idee. Cine doreşte să se mute în sat va primi o primă de instalare de până la 25.000 de franci elveţieni (21.390 euro) de adult.

Iniţiativa, semnată de 94 de persoane (aproape jumătate din electorat), a fost prezentată de un grup de tineri în luna august a.c.. Primăria a acceptat propunerea care va fi votată în data de 30 noiembrie. Textul propune, de asemenea, ca, în afară de cei 25.000 de franci de adult, să fie acordaţi şi 10.000 de franci (8.500 euro) pentru fiecare copil. În schimb, noii vecini trebuie să se angajeze la o serie de condiţii, cum ar fi să achiziţioneze sau să reabiliteze o casă de minimum 200.000 de franci (170.000 de euro) şi să trăiască în sat timp de zece ani. În text nu se specifică dacă aplicaţia este valabilă doar pentru elveţieni.

Conform documentelor primăriei, relatează ziarul The Sunday Times, localitatea speră să atragă cinci familii, zece adulţi şi opt copii, până în anul 2022. În „cel mai bun scenariu”, s-ar muta 10 familii, aducând cu ei cel puţin 16 copii. „Sperăm ca angajamentul financiar al municipalităţii să aducă rezultatele dorite”, a spus primarul. Municipalitatea a rezervat deja pentru acest proiect 100.000 de franci elveţieni (85.500 de euro) pe an. „Vor fi mai mulţi locuitori şi mai multe venituri, dar şi mai mult de muncă datorită proiectelor noi de construcţie”, prevede primarul.

Există numeroase municipalităţi montane care implementează deja măsuri similare, după cum explică directorul Asociaţiei Elveţiene a Regiunilor Montane, Thomas Egger, agenţiei de ştiri austriece ATS. În Inden rezidenţii beneiciază de reduceri la cumpărăturile făcute în magazinul local, iar în Safien transportul public este gratuit pentru tineri.

În satul Albinen, situat în Valea Ronului, la o altitudine de 1.300 de metri deasupra nivelului mării, există cabane şi case tipice, multe dintre ele fiind doar case de vacanţă. Ideea este că cei care vor veni nu vor sta doar pe perioada vacanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură