Administraţia Trump amână setul de sancţiuni împotriva Rusiei, susţine un oficial

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a amânat setul de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei şi este puţin probabil să le aprobe, în afara cazului în care Moscova desfăşoară un atac cibernetic sau recurge la alte provocări, a afirmat luni un înalt oficial al administraţiei SUA.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Halley afirmase duminică faptul că Washingtonul pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza sprijinului acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Ambasadorul s-a grăbit cu anunţul de această dată”, a precizat pentru Reuters înalt oficialul, care este implicat în această problemă şi care a cerut să rămână anonim.

Publicaţia Washington Post a fost prima care a anunţat că preşedintele Trump nu va aplica sancţiuni economice suplimentare împotriva Rusiei.

Oficialul a mai afirmat că Trump este îngrijorat de faptul că impunerea imediată a sancţiunilor, în urma atacului aerian americano-franco-britanic desfăşurat sâmbătă împotriva Siriei, care beneficiază de sprijinul Rusiei, va interfera cu acţiunile de a negocia acorduri cu preşedintele Vladimir Putin cu privire la combaterea extremismului islamic, monitorizarea Internetului şi alte probleme.

SUA a luat recent o serie de măsuri împotriva Rusiei, inclusiv expulzarea unui număr mare de diplomaţi din cauza presupusei implicări a Moscovei în otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei sale pe teritoriul britanic. De asemenea, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a 24 de cetăţeni ruşi, inclusiv aliaţi ai lui Putin, din cauza presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi a altor “activităţi ostile”. Moscova a negat toate acuzaţiile formulate împotriva sa.

Administraţia Trump a acuzat luni hackeri susţinuţi de guvernul rus de lansarea unui atac cibernetic global asupra unui anumit număr de routere şi alte echipamente de reţele.

Oficialul a precizat că Trump şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea că, în cazul în care administraţia sa nu acţionează cu prudenţă, tensiunile dintre Washington şi Moscova – deja la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece – ar putea ajunge într-un punct periculos, a adăugat oficialul.

Un alt oficial al administraţiei Trump a declarat că Nikki Haley s-a grăbit puţin anunţând noi sancţiuni.

“Ele au fost discutate, însă s-a decis amânarea lor pentru un timp”, a menţionat oficialul.