Adio, Libertatea Presei

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a avertizat că libertatea presei este atacată. În cel mai recent Raport anual privind Libertatea Presei în lume este criticată Germania pentru adoptarea de legi privind păstrarea datelor şi împotriva avertizorilor de integritate.
(Captură Foto)

Libertatea presei s-a deteriorat în două treimi din ţările lumii, potrivit Raportului privind Libertatea Presei (Press Freedom Report) care a fost publicat miercuri de organizaţia Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontières, RSF).

“Măsura în care unele democraţii se apropie de punctul critic este alarmantă pentru toţi cei care înţeleg că, în cazul în care libertatea mass mediei nu este asigurată, niciuna dintre celelalte libertăţi nu poate fi garantată”, a afirmat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

RSF, o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Paris, are statut de consultant la ONU. Organizaţia a investigat libertatea presei şi a jurnaliştilor din 180 de ţări şi a descoperit că unele democraţii, precum şi dictaturi, au strâns tot mai mult şurubul în ceea ce priveşte libertatea mass mediei.

Cercetătorii au descoperit că politicieni de nivel înalt s-au folosit de puterea lor pentru a suprima rapoarte media – aspect considerat terifiant de Michael Rediske, director general al organizaţiei.

De exempu, premierul finlandez Juha Sipila ar fi trimis 20 de emailuri biroului editorial al televiziunii naţionale YLE, în care s-a plâns de ştirile care l-au acuzat de conflict de interese. Ca urmare, redactorul şef a blocat alte rapoarte.

Cazul este cu atât mai alarmant cu cât Finlanda era considerată una dintre cele mai puţin corupte ţări ale lumii.

În Noua Zeelandă, a fost introdusă o legislaţie care extinde în mod dramatic puterile serviciilor de informaţii împotriva presei.

Organizaţia a mai descoperit că în Canada, agenţiile de stat au monitorizat mai mulţi jurnalişti care au investigat terorismul, pentru a găsi sursa unor scurgeri de informaţii din sânul poliţiei. Aceeaşi tendinţă a fost descoperită în Marea Britanie, unde legile pentru protejarea jurnaliştilor de monitorizarea serviciilor de informaţii au fost în mod deliberat subminate.

În SUA, mai mulţi jurnalişti au fost aduşi în faţa instanţelor pentru că au raportat diverse proteste. RSF l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump pentru denunţarea sistematică a mass mediei, în ciuda faptului că noul preşedinte american a fost supus unui război mediatic la începutul mandatului său.

China, Siria, care a devenit cea mai fatală ţară pentru jurnalişti şi Turkmenistanul se află pe cele mai joase poziţii în indicele anual al RSF.

Italia s-a ridicat cu 25 de locuri, ajungând pe poziţia 52, după achitarea jurnaliştilor judecaţi în cazul Vatileaks II, care au investigat Biserica Catolică.

Cu şapte locuri înaintea Turciei, Rusia lui Vladimir Putin rămâne în partea de jos a indicelui privind libertatea presei, ocupând locul 148.