Acum puteţi obţine o diplomă de absolvire a unei universităţi elveţiene... în yodelling

Yodelling se bucură de popularitate reînnoită în Elveţia
Yodelling se bucură de popularitate reînnoită în Elveţia (Valeriano Di Domenico/AFP/GETTY IMAGES)

Universitatea de Ştiinţe Aplicate şi Arte din Lucerna, Elveţia încearcă să păstreze arta antică a yodelling-ului. Astfel, aceasta va deveni prima Universitatea din Elveţia, care va oferi o diplomă de licenţă de trei ani şi o diplomă de master de doi ani în tehnicile şi istoria yodellingului (stil tradiţional austriac/elveţian).

Site-ul universităţii arată că studiile vor începe în anul universitar 2018/2019 şi vor fi predate de Nadja Räss, un cunoscut yodeler elveţian, ce are propria ei academie la Zurich.

Potrivit lui Räss, yodellingul nu are încă profesori bine pregătiţi.

Cursurile de yodelling vor fi oferite de Institutul pentru Jazz şi Muzică Folk la Şcoala de Muzică din Lucerna şi va ajuta studenţii să stăpânească bine arta yodellingului.

Yodellingul este un stil muzical ce include schimbarea repetată a tonalităţii pe durata unei singure note. Acesta a fost folosit în mod tradiţional de către păstorii elveţieni pentru a comunica în munţi, dar mai târziu a devenit popular printre muzicieni ca formă de divertisment. Potrivit Smithsonian, yodellingul poate fi întâlnit, de asemenea, în muzica clasică persană, muzica africană, Pygmy şi cea mexicană, huasteco.

Universitatea a oferit diplome de muzică folk începând cu anul 2012. Cererile pentru programele de yodelling vor fi deschise la 28 februarie şi se aşteaptă ca doar trei studenţi să fie aleşi.

Räss a declarat că programul va extinde tradiţia de yodelling în Elveţia, unde a trecut printr-o "renaştere" modernă. În 2014, guvernul elveţian a declarat că va cere statutul de patrimoniu mondial UNESCO pentru stilul yodelling.

Unii critici şi-au exprimat îngrijorarea că predarea yodelingului la o universitate îi va diminua moştenirea tradiţională.