Acordul american privind ZTE incert. Senatul SUA îl blochează pe Trump să ridice interdicţia împotriva gigantului chinez

(Getty Images)

După ce China a anunţat marţi că va reduce tarifele pentru importurile auto, au ieşit la iveală noi termeni ai unui acord comercial încă nefinalizat între SUA şi China.

Discuţiile comerciale dintre SUA şi China vor continua la Washington şi Beijing şi un acord cuprinzător rămâne ambiguu deşi, ca un semnal al angajamentului tot mai mare al SUA de a se ajunge la un compromis, administraţia preşedintelui Donald Trump a convenit asupra “cadrului general” al acordului care va scoate dintr-o situaţie foarte dificilă gigantul chinez în telecomunicaţii ZTE Corp., potrivit Wall Street Journal.

Conform sursei citate, SUA a promis că va anula o interdicţie aplicată companiilor americane care vând componente companiei ZTE – interdicţie aplicată în luna aprilie deoarece gigantul chinez în telecomunicaţii nu a concediat anumiţi angajaţi şi nu a redus bonusurile, potrivit prevederilor unei înţelegeri încheiate după ce s-a descoperit că a vândut produse americane Iranului.

Preşedintele Trump a afirmat că lucrează cu partea chineză pentru a readuce în afaceri ZTE, deoarece se consideră că aceasta va da faliment în cazul în care sancţiunile rămân valide. La sfârşitul săptămânii trecute, Larry Kudlow, consilier al Casei Albe, a afirmat că firma chineză va trebui să facă unele schimbări în ceea ce priveşte conducerea şi comitetul director, conform cererilor părţii americane.

Între timp, Congresul a decis să intervină în această problemă după ce o comisie a Senatului a aprobat marţi un amendament care îl va bloca pe Trump să relaxeze sancţiunile împotriva ZTE fără ca mai întâi să confirme că gigantul chinez se conformează legilor americane.

Trump a afirmat că se aşteaptă că SUA să aplice o amendă foarte mare împotriva ZTE şi să ceară un nou management şi un nou comitet director – acestea aparent fiind condiţii pentru un potenţial acord între cele două părţi.

Luni, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat pentru CNBC că “intenţia nu este aceea de a scoate compania din afaceri”, apărând în acelaşi timp decizia preşedintelui american de a menţine ZTE în viaţă.

“Nu este o surpriză că preşedintele [chinez] Xi [Jinping] i-a cerut preşedintelui Trump să analizeze situaţia în care se află ZTE. Nu e cu nimic diferit ca atunci când preşedintele discută tot timpul cu lideri mondial în numele unor companii americane”, a afirmat Mnuchin.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a sosit miercuri la Washington pentru a continua discuţiile privind ZTE, au afirmat oficiali implicaţi în această vizită. Secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, care monitorizează cazul ZTE, se va deplasa în Beijing săptămâna viitoare.

Trump a făcut deja un pas înapoi în privinţa impunerii de tarife importurilor chineze în valoare de 150 miliarde de dolari, aşa cum a ameninţat luna trecută, aparent din cauza unor nelinişti interne cu privire la strategia comercială a administraţiei SUA care au apărut după ce Peter Navarro, unul dintre arhitecţii strategiei comerciale agresive a preşedintelui american, a fost înlăturat de Mnuchin. În plus, a ieşit la iveală că tot el l-a susţinut pe Stefan Halpert, spion al FBI în campania prezidenţială a lui Trump, pentru a obţine un post în Departamentul de Stat.

Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a subliniat faptul că acordul comercial dintre SUA şi China este negociat în continuare. Lu a adăugat, când a fost întrebat despre mesajul postat pe Twitter de către Trump cu privire la implementarea sancţiunilor asupra Coreei de Nord, că Beijingul îşi îndeplineşte mereu obligaţiile, dar păstrează de asemenea relaţii “normale” cu Phenianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe