Abuzarea animalelor: un urangutan care fumează a "incendiat" reţelele sociale (video)

Responsabilii centrului pretind că este vina vizitatorilor "care nu îndeplinesc normele" şi aruncă ţigări în spaţiul ocupat de animale.
Urangutan
Urangutan (Print screen YouTube)

Nu este pentru prima dată când Indonezia apare în titlurile presei internaţionale pentru probleme legate de tutun. În urmă cu câteva luni, de exemplu, a fost dezvăluită povestea unui copil de 2 ani dependent de ţigări. Se estimează că în această ţară mai mult de 267.000 de copii consumă în fiecare zi produse derivate din tutun.

De data aceasta, titlurile ziarelor nu au fost monopolizate de un copil ci de un urangutan, în vârstă de 22 ani, de la Grădina Zoologică Bandung (Indonezia). Animalul, care apare într-un clip video fumând, a devenit viral pe reţelele sociale şi a revoltat un număr mare de asociaţii de animale.

Totul a început atunci când un părinte a aruncat o ţigară - în faţa copiilor săi şi pentru amuzamentul altor vizitatori - în incinta în care se afla urangutanul. Imediat animalul a luat ţigarea şi a început să o fumeze până când a terminat-o, ca şi cum ar fi făcut-o toată viaţa, ceea ce arăta faptul că nu era pentru prima dată când fuma.

Înregistrarea a fost publicată de Marison Guciano, activist pentru drepturile animalelor, care, în afară de faptul că a condamnat acţiunea bărbatului, a criticat aspru managementul defectuos şi „ignoranţa în ceea ce priveşte supravegherea şi instruirea vizitatorilor“ de către responsabilii centrului. Grădina Zoologică Bandung a primit, de asemenea, o reclamaţie pentru faptul că animalele nu sunt hrănite bine.

Această scenă a fost deja filmată de multe ori în alte grădini zoologice din Indonezia, care au fost obligate să supună urangutanii la sesiuni de dezintoxicare. Un exemplu este Grădina Zoologică Taru Jurug, din oraşul Surakarta, unde autorităţile permit animalelor să fumeze pentru a-i amuza pe vizitatori.

„Există un banner care interzice să li se dea animalelor alimente sau ţigări“, s-a scuzat responsabilul grădinii zoologice după publicarea clipului video, care a susţinut că ceea ce s-a întâmplat a fost numai vina vizitatorilor „deoarece nu au respectat regulile“.

Indonezia este una dintre ţările cu cel mai mare număr de fumători din lume. De fapt, peste 57% dintre bărbaţii cu vârste de peste 15 ani sunt fumători şi peste 42% dintre adolescenţii cu vârste între 13 şi 15 ani sunt, de asemenea, fumători.