A colaborat PSD cu Cambridge Analytica? Un consultant britanic vine cu informaţii noi

În timp ce Liviu Dragnea neagă faptul că partidul său ar fi colaborat cu firma acuzată că a folosit ilegal datele utilizatorilor Facebook, un consultant britanic precizează că respectiva companie ar fi putut lucra în România printr-un subcontractor.
Liviu Dragnea la Congres
Liviu Dragnea la Congres (Epoch Times)

Nu este exclus ca firma Cambridge Analytica, acuzată că a folosit ilegal datele utilizatorilor Facebook în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, să fi activat în România prin intermediul unui subcontractor, a declarat, la Digi24, consultantul britanic Rupert Wolfe Murray, în contextul în care Associated Press a relatat că respectiva companie a încercat să îl angajeze pe un consultant politic britanic pentru a lucra pentru Partidul Social-Democrat din România.

Potrivit digi24.ro, Rupert Wolfe Murray a fost contactat, în 2016, de un oficial al Cambridge Analytica, Mark Turnbull, care îi propunea să lucreze pentru PSD, în perioada campaniei electorale. Mai exact, să formeze o echipă de două persoane, să ofere sfaturi şi asistenţă pe timpul campaniei electorale, timp de două-trei luni.

„Am zic că nu lucrez pentru partide politice, mai ales în România. Am lucrat acolo 17 ani, nu vreau să-mi stric reputaţia”, şi-a motivat consultantul refuzul.

Rupert Wolfe Murray a mai relatat la Digi24 că, după izbucnirea scandalului cu colectarea de date personale, i-a scris lui Mark Turnbull şi l-a întrebat dacă, în cele din urmă, s-a mai implicat în campania electorală din România. „Şi a zis: nu, nu am lucrat sub numele Cambridge Analytica. Dar alţii au zis că ei folosesc foarte multe firme-capcană, cu alte nume. Faptul că ei nu au lucrat sub numele Cambridge Analytica nu înseamnă că nu au lucrat sub alte nume”, a declarat consultantul britanic.

Reamintim că, de partea sa, PSD a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu a lucrat şi nici nu a solicitat o colaborare cu Cambridge Analytica.

„Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat şi SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie şi nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral”, se arată într-un comunicat al PSD.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a negat şi el miercuri că PSD a beneficiat de serviciile firmei Cambridge Analytica:

"Nici vorbă la PSD. Nici vorbă. Asta ar fi chiar culmea. Eu am înţeles că în altă parte s-a implicat", a răspuns Liviu Dragnea.