18 exemple reale prin care recunoşti un introvertit extrovertit

Un introvertit extrovertit poate să fie o persoană prietenoasă ce are încredere în ea din punct de vedere social, însă poate avea foarte mult nevoie să petreacă timp şi singură.
introvertit
introvertit (introvertit)

Unii oameni poate spun că acest lucru nu se poate. Fie eşti într-o parte a spectrului, fie în cealaltă.

Păi nu, nu este doar aşa. De fapt mulţi oameni sunt în această situaţie, numai că de cele mai multe ori sunt înţeleşi greşit. De exemplu, o astfel de persoană poate fi văzută de ceilalţi ca fiind în mod clar extrovertită, tocmai pentru că acel mod de a fi primeşte cea mai multă atenţie. Pe de altă parte, există acea parte care-şi doreşte să stea acasă şi să citească toată ziua, fără să primească deloc atenţie. Îi place să fie sociabilă, dar nu tot timpul.

Când vine vorba de personalitatea extrovertită sau introvertită, nu eşti fie într-o parte fie în alta. Este un spectru pe care te poţi afla oriunde. Un introvertit extrovertit se află de multe ori la mijloc, ba chiar jonglează cu cele două atitudini. Ştiu, poate fi confuză toată această situaţie.

Unii dintre noi am învăţat să devenim mai extrovertiţi, pentru că ne-am dat seama că la baza naturii noastre umane se află interacţiunea pe care o avem între noi, ce nu prea poate fi evitată.

Pentru a da la o parte orice confuzie care ar putea să existe, mai jos sunt câteva lucruri pe care să le ai în vedere când vine vorba de un introvertit extrovertit:

1. Nu se descurcă să răspundă la sms-uri, pentru că sunt momente în care nu vor să vorbească. Cu nimeni.

Acest lucru nu se întâmplă pentru că detestă oamenii sau pentru că sunt supăraţi. Câteodată au fost în preajma oamenilor atât de mult timp, încât sunt epuizaţi de la atâta vorbit, dat mesaje sau convorbiri pe Skype. Sunt deschişi să-şi petreacă timpul cu cineva faţă în faţă, dar nu te aştepta să vorbească prea mult când trec prin astfel de stări.

2. Deşi au nevoie să petreacă timp doar cu ei înşişi, ajung să se simtă singuri

Este dificil să găseşti un echilibru între a petrece timp singur şi a nu te simţi singur. Câteodată vor dori să iasă în oraş pentru că se simt singuri, dar apartamentul este atât de confortabil încât nu vor dori să plece.

3. De cele mai multe ori este tăcut, dar asta nu înseamnă că nu vrea să vorbească

Cel mai probabil că are multe gânduri despre care ar dori să vorbească, dar crede că s-ar putea să nu o intereseze pe cealaltă persoană. Mai bine îl ascultă pe celălalt cum vorbeşte pentru că vrea să afle mai multe despre acesta şi ştie că celeilalte persoane îi place să vorbească.

4. Sunt deschişi să se întâlnească cu alţi prieteni. Doar să le spui dinainte că se vor întâlni cu persoane noi, pentru a se pregăti mental să socializeze.

Nu sunt închişi la minte şi refuză să cunoască oameni noi, ci doar acesta este un lucru epuizant pentru ei şi au nevoie de puţin timp să se pregătească pentru a socializa. Au nevoie să intre în starea potrivită de “vorbit mult”.

5. Doar pentru că le place să fie în preajma oamenilor, nu înseamnă că le place să şi vorbească

Să vorbeşti necesită destul de mult efort. Pentru ei este de ajuns să stea în preajma oamenilor pentru a fi fericiţi. Ştiu, acest lucru poate crea confuzie.

6. Pot să ţină cu uşurinţă de vorbă părinţi, prieteni, iubit, iubită, şef, etc., dar odată ce conversaţia s-a terminat, au nevoie de linişte

După atât de mult dialog, au cu adevărat nevoie să-şi reîncarce bateriile.

7. Preferă să se întâlnească cu o singură persoană, mai mult decât cu un grup. Te pot asculta ore în şir

Întâlnirile unu la unu sunt mai intime şi sunt de preferat. Oferă un cadru în care poţi să-ţi cunoşti mai bine interlocutorul, fiecare vorbind despre lucrurile care sunt importante pentru el, faţă de convorbirea de grup unde fiecare contribuie cu câte ceva şi discuţia rămâne de suprafaţă.

8. Trăiesc în mintea lor chiar dacă pare că interacţionează mult

Chiar şi atunci când îi vezi că trec dintr-o conversaţie în alta, gândurile lor tot rulează în fundal şi analizează situaţiile prin care trec.

9. Îi scoţi greu în oraş, dar se vor distra de minune când ies

Câteodată este nevoie de ceva muncă de convingere pentru a-i scoate din casă. Din nou, nu-i pentru că nu vor să iasă din casă, ci doar încep să se gândească: „Dacă nu va fi distractiv? Aş putea să citesc cartea pe care am început-o. Dacă s-au vândut toate biletele? Dacă de fapt nu vor să merg cu ei şi doar m-au invitat ca să fie drăguţi?” Încep să se gândească la tot felul de scenarii şi situaţii care ar putea să nu funcţioneze cum trebuie, iar apoi le folosesc pe post de scuze pentru a nu ieşi.

10. Unii oameni cred că flirtează, când de fapt nu fac asta

Îşi dau seama că este important să interacţioneze cu oamenii din jur şi că acest lucru este o parte din viaţa de zi cu zi, aşa că fac intenţionat un efort şi vor ca oamenii să ştie că au parte în mod autentic de atenţia şi interesul lor.

11. Nu sunt cele mai vorbăreţe persoane, dar dacă cineva se află într-o situaţie dificilă din punct de vedere social, pot interveni şi oferi ajutor

Dacă situaţia o cere, vor sta de vorbă cu cineva cu cea mai mare plăcere. Conversaţiile pot deveni incomode câteodată, aşa că în momentul în care văd pe cineva care se descurcă mai rău ca ei în gestionarea unui dialog, vor lua iniţiativa şi-o vor ajuta pe acea persoană să treacă cu bine de acele momente.

12. Se simt cel mai bine într-o cafenea sau ceainărie: înconjuraţi de oameni, dar tot doar ei cu ei înşişi

Le place să fie înconjuraţi de oameni, chiar dacă sunt doar nişte străini. Este compromisul pe care şi-l asumă, de a fi înconjuraţi de persoane, dar totuşi să nu vorbească cu ei.

13. Pentru că sunt calculaţi şi pot interacţiona confortabil, în unele situaţii pot ajunge să fie lideri. Asta nu înseamnă ca-şi doresc să fie urcaţi pe un piedestal.

Pot să vorbească în faţa unui public şi să ia decizii când este nevoie, dar de multe ori se autoanalizează şi nu au o părere foarte bună vis-a-vis de abilităţile lor. Câteodată nu cred că sunt destul de buni pentru a fi lideri. Întotdeauna consideră că pot fi mai buni de atât, aşa că lauda nu-i ajută prea mult.

14. Nu au un grup de prieteni numeros

De multe ori ajung să aleagă unul sau doi prieteni din diferite grupuri sociale, ce devin foarte apropiaţi şi pentru care ar face orice.

15. Nu le place să stea de vorbă, doar ca să stea de vorbă

Încearcă să evite aceste situaţii cât de mult posibil. Îşi doresc să-i cunoască pe ceilalţi, ce gândesc, ce obiective au, viaţa lor, etc. Nu le place să vorbească despre cât de urâtă este vremea, dar dacă cealaltă persoană este confortabilă cu acest subiect, atunci vor vorbi despre acesta.

16. Se supără pe ei înşişi pentru faptul că vor să stea în casă şi că-i dezamăgesc pe prietenii lor

Iar în aceste situaţii ajung să se forţeze să iasă în oraş. Vor să le arate prietenilor că le place să petreacă timp cu ei, nu că vor neapărat să iasă în oraş.

17. Întâmpină dificultăţi în a-şi gestiona caracterul introvertit

Devine frustrant pentru că îşi dau seama când încep să se retragă în mintea lor şi să devină introspectivi, iar acest lucru li se întâmplă când sunt în mulţimi numeroase. Îşi dau seama că încep să intre în mintea lor şi că ar trebui să înceapă o conversaţie cu cineva. Li se pare dificil dar dacă nu o fac, riscă să ajungă să fie închişi în ei tot restul serii.

18. Dacă aţi petrecut timp împreună de mai multe ori, înseamnă că te consideră special

Nefiindu-le uşor să vorbească cu alte persoane şi trecând printr-un consum mare de energie când ies în oraş, nu este un lucru de trecut cu vederea când aleg să petreacă timp cu tine. Nu-i vorba că sunt plini de ei, ci că din toate persoanele cu care şi-ar putea petrece timpul, te-au ales pe tine.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură