14 moduri în care oamenii pozitivi se separă de energia negativă

Influenţa negativă poate fi găsită aproape peste tot în jur. Există oameni care se plâng că viaţa este nedreaptă, au obiceiuri nesănătoase şi te trag în jos prin modul lor de a fi.
privind în zare
privind în zare (privind în zare)

Emoţiile şi comportamentele pe care le împrăştie aceste persoane, pot avea o influenţă negativă asupra ta, aşa că evitând să fii în preajma acestor surse negative este o condiţie necesară dacă vrei să fii o persoană care de obicei gândeşte pozitiv.

Mulţi dintre noi ne putem trezi că suntem uşor afectaţi de unele situaţii negative, singura excepţie fiind oamenii care au învăţat să facă faţă unei astfel de situaţii. Mai jos vei găsi 14 moduri care-ţi vor arăta cum oamenii pozitivi gestionează negativitatea cu care se confruntă. Alege ce ţi se potriveşte şi aminteşte-ţi să aplici aceste principii în viaţa ta:

1. Ştiu când să spună nu

Este foarte important să ştii când să spui “da” şi când să spui “nu”. Aceste două răspunsuri simple pot închide sau deschie uşi, te pot plasa într-o situaţie plăcută sau neplăcută, sau pot ajuta mai mult sau mai puţin pe cei din jur. Oamenii pozitivi îşi concentrează atenţia pe priorităţile pe care şi le-au stabilit şi dacă observă că ceva nu serveşte acelor scopuri, încearcă să le diminueze cât mai mult posibil.

2. Creează în interiorul lor o bază pentru starea de fericire

Oamenii care au o stare pozitivă nu-şi bazează fericirea pe stimuli externi. Îşi dau seama că dacă fac acest lucru, în momentul în care situaţia exterioară se schimbă, starea lor se va schimba de asemenea. Astfel, aleg să-şi orienteze atenţia către surse interne de energie pozitivă.

3. Îşi dedică o porţiune din timp relaxării

În loc să încerce să le facă pe toate, oamenii pozitivi îşi dau seama că sunt momente în care este nevoie să încetinească puţin ritmul, să lase temporar deoparte obiectivele şi ţelurile, cu scopul de a-şi permite să se relaxeze. Făcând acest lucru evită să se epuizeze, lucru care nu ar face nimic altceva decât să atragă consecinţe nedorite.

4. Practică gândirea pozitivă în mod conştient

Gândurile ne influenţează lucrurile pe care le facem, aşa că o gândire negativă nu-ţi va aduce prea multe lucruri în viaţa ta. Când gândeşti pozitiv, alegi să nu dai crezare scuzelor care-ţi apar în minte şi care-ţi pun piedici în ceea ce ai de făcut. Oamenii pozitivi învaţă din situaţiile negative, aleg să-şi îndrepte atenţia către ceea ce funcţionează şi să facă mai mult din lucrurile care-i ajută să ducă la bun sfârşit proiectele în care sunt implicaţi.

5. Caută în interiorul lor motive pentru care să meargă mai departe

Nu lăsa niciodată negativitatea să devină un mod normal de a gândi. Vor fi mulţi oameni care vor încerca să suprapună direct modelul vieţii lor asupra ta. Tot ce contează este să-ţi aminteşti mereu care sunt acele lucruri importante pentru care eşti pe acest drum şi să mergi mai departe. Gândurile negative sunt obstacole temporare de cele mai multe ori, ba chiar sunt lucruri care nu au o bază solidă.

6. Îşi asumă responsabilitatea

Oamenii pozitivi mereu îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în vieţile lor. Când obţin un rezultat bun, observă ce au făcut şi încearcă să facă mai mult. Acest proces de introspecţie are loc şi în cazul evenimentelor mai puţin bune. Îşi dau seama că joacă un rol activ în ceea ce obţin în viaţa lor, în urma acţiunilor şi gândurilor pe care le au. O persoană pozitivă nu va da vina niciodată pe factori exteriori şi se vor uita în interiorul lor pentru a identifica cu ce au contribuit la situaţia în care se află.

Făcând acest lucru, trec printr-o experienţă care-i ajută să se îmbunătăţească continuu, în loc să se simtă frustraţi de lucrurile care se află în afara controlului lor.

7. Evită să-şi petreacă timpul alături de oameni negativi

Oamenii cu care te înconjori vor avea un impact asupra modului în care gândeşti şi te comporţi. Dacă îţi petreci timpul în preajma oamenilor care gândesc pozitiv, este mult mai probabil să fii fericit şi să ai o gândire orientată către soluţie. Pe de altă parte, dacă ţii în preajmă persoane care obişnuiesc să se plângă şi să observe mai mereu ceea ce nu funcţionează, este un risc destul de mare ca acele lucruri să-şi lase amprenta asupra modului în care gândeşti.

8. Învaţă să-ţi controleze gândurile

O minte poate fi cu uşurinţă influenţată de gânduri negative care apar dintr-o dată. Oamenii pozitivi îşi dau seama că în momentul în care nu deţin controlul asupra gândurilor care le trec prin minte, riscă să piardă controlul asupra lucrurilor pe care le fac şi spun. Tocmai de aceea aceştia practică controlul conştient al minţii, de exemplu prin meditaţie

9. Fac mişcare în mod regulat

Antrenamentul fizic este asociat cu eliberarea endorfinelor, ce sunt direct responsabile de starea de bine pe care o avem. Având grijă de corpul tău, vei simţi un nivel redus de stres şi o stare de bună dispoziţie. Pe de altă parte, dacă ignori nevoile corpului tău, vei începe să simţi consecinţele negative destul de curând.

10. Acceptă o situaţie care nu a mers aşa cum se aşteptau

Oamenii pozitivi recunosc situaţiile în care lucrurile nu au mers conform aşteptărilor lor şi îşi dau seama că de pe urma acestora au multe de învăţat. Chiar dacă ajung jos, lucrează din greu pentru a se ridica, în loc să renunţe. Chiar dacă un eşec aduce cu sine emoţii negative, îşi dau seama că acestea nu vor dura şi că vor trece până la urmă.

11. Sunt convinşi că mereu există o soluţie

Câteodată în viaţă eşti lovit de evenimente total neprevăzute. Câteodată, în aceste momente, avem tendinţa să ne îndoim de capacitatea noastră de a rezolva acele probleme. Ideea aici este că mereu există o modalitate de a trece peste un obstacol şi oamenii pozitivi au mereu în minte acest aspect.

12. Evită să cheltuieşti în mod impulsiv

În zilele noastre, ofertele şi reducerile încearcă în continuu să-ţi capteze atenţia, aşa că poate fi destul de uşor să te pierzi în frenezia cumpărăturilor. Deşi cumpărăturile pot să te facă să te simţi bine imediat, dintr-o perspectivă pe termen lung, este un obicei nesănătos pe care oamenii pozitivi încearcă neapărat să-l evite. Mai bine ar investi în experienţe să descopere lumea şi să creeze amintiri interesante.

13. Petrec timp în natură

Când stai în natură, mintea se limpezeşte şi corpul se relaxează. Oamenii pozitivi îşi dedică o parte din zi să iasă afară şi să admire frumuseţea naturii. Este o modalitate excelentă de a-ţi reîncărca bateriile.

14. Nu caută să primească aprobarea nimănui

Dacă laşi opiniile altor oameni să te blocheze, atunci s-ar putea să-ţi fie destul de greu să duci lucrurile până la capăt şi să gândeşti pozitiv. Multor oameni le este teamă să nu primească validare din partea celor din jur şi le este teamă de critică. Oamenii pozitivi gândesc şi acţionează chiar opus. Transformă lipsa de aprobare într-un feedback ce-i ajută să se îmbunătăţească, iar dacă ceea ce li se spune n-are un fundament care să stea în picioare, nu lasă acel lucru să-i oprească din ceea ce vor să facă.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com