10 reguli de etichetă la masă


10 reguli de etichetă la masă
10 reguli de etichetă la masă (Pete Souza / White House via Getty Images)

Europa pare să aibă o părere din ce în ce mai proastă despre români. Ne-am gândit că se datorează poziţiei noastre geografice, datorită căreia a trebuit să ţinem piept multor hoarde sălbatice de-a lungul istoriei. Sărăcia nu ne ajută nici ea. Comunismul n-a ajutat nici el, ci dimpotrivă, a distrus sistematic orice urmă de civilizaţie şi cultură. Probabil că fără să ne dăm seama, ne-am sălbăticit.

Oricum ar fi, nu poţi educa pe nimeni cu bâta, nici cu reproşuri, aşa cu prea des se face chiar la noi, în România. Cu rău nu poţi educa. Ci cu bine. Aşa că publicăm o serie de articole care să ne ajute să ne cizelăm puţin.

Samuel Briatore, preşedintele Academiei Italiene de Etichetă ne spune care sunt erorile cele mai frecvente la masă şi cum să le evităm.

Academia Italiană de Etichetă a dorit să testeze cât de mulţi italieni cunosc bunele maniere la masă. Rezultatul: Bon Ton-ul este un străin. Sondajul efectuat pe mai mult de 500 de persoane, a dus la un rezultat dezarmant. Majoritatea oamenilor nu cunosc regulile de bază ale bunelor maniere. Samuel Briatore, preşedintele Academiei Italiene de Etichetă a ilustrat cele mai frecvente erori şi explică cum trebuie să ne comportăm în conformitate cu regulile etichetei.

1) Poftă bună! Eroare: 87% dintre respondenţi cred că a spune "poftă bună" este un act de curtoazie, dar, de fapt, este un mod greşit de a începe masa.

Ce zice eticheta: pentru aristocraţi masa era o oportunitate de a conversa, de a crea alianţe. Mâncarea era doar conturul unei conversaţii plăcute. Nobilimea nu venea niciodată la o masă oficială cu foame. Iată de ce este incorect să spui "poftă bună". Începutul mesei are loc în tăcere şi în mod normal, urmărind stăpânul sau stăpâna casei.

2) Noroc! Eroare: 74% cred că este corect să ciocneşti paharul şi să spui "noroc", dar şi în acest caz acesta este un obicei greşit.

Ce zice eticheta: "Noroc" este rodul modei orientale răspândit în secolul trecut în saloanele burgheze, o urare care nu este potrivită pentru situaţiile formale. Eticheta spune că paharele sunt ridicate cu un mic şi discret semn din cap. Dacă cineva vrea să facă o urare, atunci aceasta trebuie să fie cel puţin sinceră şi motivată.

3) Nu cere niciodată sare. Eroare: 95% nu ştiu că pentru etichetă, în cazul în care un fel de mâncare este nesărat, sarea nu trebuie să fie cerută gazdei.

Ce zice eticheta: sarea era moneda din antichitate. Chiar şi astăzi ar trebui să fie întotdeauna prezentă pe masă în boluri mici şi nu în solniţe. Să ceri sare, în cazul în care aceasta nu este prezentă pe masă, este un gest incorect: cererea este o declaraţie voalată că produsele alimentare oferite nu sunt apreciate. De asemenea, fiind indice de bogăţie, gazda s-ar face de râs în cazul în care i s-ar fi terminat tocmai în acea ocazie.

4) Brânză şi ouă. Eroare: 82% nu ştiu că brânza şi ouăle nu ar trebui să fie tăiate cu cuţitul.

Ce zice eticheta: cuţitul ar trebui să fie utilizat numai pentru tăiat, oul şi brânza moale pot fi tăiate cu furculiţa, deci nu este nevoie de cuţit. Chiar mai rău ar fi să se folosească cuţitul pentru a ajuta la colectarea brânzei, sau a altor bucăţele de alimente rămase pe furculiţă, în acest caz mai bine te ajuţi cu o bucată de pâine.

5) Cum se rupe pâinea. Eroare: 76% nu ştiu că pâinea trebuie să fie ruptă cu mâinile.

Ce zice eticheta: pentru acelaşi motiv, ca brânza şi ouălele, pâinea nu ar trebui să fie tăiată niciodată la masă cu cuţitul, ci ruptă cu mâinile. Pâinea trebuie să fie ruptă în bucăţi mici pe farfuriuţa de pâine pusă în dreapta farfuriei mari, fără a umple masa de frimituri.

6) Cum se mănâncă supa sau ciorba. Eroare: 93% cred că pentru a ridica ultimele linguri de ciorbă sau supă din farfurie, aceasta trebuie să fie înclinată spre ei. Dar este greşit.

Ce zice eticheta: înclinarea spre sine a farfuriei este un gest care poate duce la răsturnarea acesteia. Înclinarea spre exterior poate gestiona mai bine gestul fără a asuma poziţii incorecte la masă.

7) Tacâmurile. Eroare: 79% cred în mod eronat că este corect ca, atunci când se opresc din mâncat, tacâmurile să fie sprijinite cu bazele pe faţa de masă. De fapt, nu există un indiciu mai evident de "ne-etichetă”: sosuri sau uleiuri se pot scurge de pe tacâmuri pe faţa de masă sau pe mânerele tacâmurilor.

Ce zice eticheta: în timpul pauzelor din mâncat, tacâmurile ar trebui să fie plasate în farfurie cu lambourile în jos, poziţia exactă este indicată de ora ceasului 20:20. După masă tacâmurile sunt plasate cu clapele în sus, paralele cu ora 6.30.

8) Şerveţele. Eroare: 56% cred că şerveţelul pus pe picioare nu poate fi utilizat şi pentru gură. Dar şerveţelul este pus pe masă pentru a fi utilizat şi nu pentru decorare.

Ce zice eticheta: ar trebui să fie utilizat mai ales de fiecare dată când se decide să se ia o înghiţitură de apă sau de vin. Este neplăcut la o masă oficială să se vadă unsoare pe paharele oaspeţilor, sau amprenta buzelor.

9) Cafea. Eroare: 68% cred că este corect să pună linguriţa în gură după ce cafeaua a fost amestecată.

Ce zice eticheta: de fapt, linguriţa ar trebui să fie utilizată numai pentru amestec şi se duce la gură doar atunci când conţine ceva, nicidecum pentru a o curăţa. Cafeaua trebuie amestecată cu delicateţe, de preferat de jos în sus, o mişcare circulară şi foarte rapidă este incorectă. Linguriţa, după ce a fost folosită, ar trebui să fie aşezată pe o parte a farfuriuţei.

10) Poziţia farfuriilor şi paharelor. Eroare: 85% nu cunosc locaţia corectă de farfurii, pahare şi tacâmuri. Pregătirea unei mese pare a fi o adevărată provocare pentru majoritatea oamenilor, în special datorită unor modele de referinţă greşite.

Ce zice eticheta: tacâmurile sunt puse pe părţile laterale ale farfuriei - până aici nicio problemă. La drepta vin puse cuţitele cu lama îndreptată înspre interior şi ultima vine pusă lingura (spre exterior). În partea stângă se pun furculiţele în ordinea utilizării, de la exterior spre interior. Paharele trebuie plasate la jumătate pe partea stângă a farfuriei de deasupra. Paharul de vin trebuie să fie deasupra vârfului cuţitului şi spre centru paharul de apă. Lângă pahare ar trebui să fie plasată farfuriuţa de pâine.

Nu ne rămâne decât să vă urăm poftă bună! Dar eticheta spune că nu se face.