10 februarie: eclipsă de lună, lună plină şi Cometa Anului Nou în aceeaşi noapte

În noaptea de 10 spre 11 februarie, iubitorii de astre vor putea observa nu unul, ci trei evenimente astronomice spectaculoase.
Cometa 45P.
Cometa 45P. (Captură Foto)

În primul rând, eclipsa de lună va avea loc în aceeaşi zi cu luna plină din februarie. Apoi Cometa Anului Nou va trece la cea mai mică distanţă de Pământ din 2011.

Cunoscută sub numele de 45P, Cometa Anului Nou a fost descoperită de Moniru Honda în 1948 şi este numită după Moniru Honda, Antonin Mrkos şi Ludmila Pajdušáková.

În acest weekend, Cometa 45P se va apropia la doar 0,08 Unităţi Astronomice (11909145,6 km) de Pământ. Iubitorii astrelor ar trebui să îşi îndrepte atenţia către constelaţia Hercule, începând cu miezul nopţii zilei de 10/11 februarie şi ar trebui să caute “capul” albastru-verde al cometei şi coada sa în formă de evantai.

Dacă cerul este senin şi fără poluare luminoasă, ar trebui ca 45P să fie vizibilă cu ochiul liber, dar este recomandabil să aveţi un binoclu la îndemână.

NASA a declarat pe website-ul său: “Cometa trece apoi prin constelaţiile Corona Borealis (Coroana Nordului), Boötes (Boarul), Canes Venatici (Câinii de vânătoare) şi Ursa Mare. Apoi, spre constelaţia Leului la sfârşitul acestei luni. Cometa se deplasează rapid – cu 9 grade în fiecare zi”.

Cometa 45P va reveni în 2022.