Cum rezolvăm problema traficului? Dezbatere OPTAR 19 decembrie 2015, ora 9:00

UPDATE: evenimentul va începe cu 15 minute întârziere.

Pierzi timp în trafic? Consideri că există şoferii cu un stil de conducere agresiv? Eşti nemulţumit(ă) de frecvenţa mijloacelor de transport în comun? Eşti nemulţumit(ă) de cum arată trotuarele?

Înseamnă că ai putea fi interesat(ă) de soluţiile propuse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

Pe 19 decembrie 2015, de la ora 9:00 până la 13:00, la Biblioteca Naţională a României (Hub-ul Cetăţeniei Active), Bucureşti, Bd.Unirii nr.22, va avea loc prima întâlnire între decidenţi şi cetăţeni pe tema Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă. Demersul este susţinut de 17 ONG-uri.

Au confirmat prezenţa reprezentanţii următoarelor instituţii: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Consiliul Judeţean Ilfov şi Consorţiul ROM Transportation Engineering Ltd - Avensa Consulting Ltd.

În lipsa oricărui interes al administraţiilor locale şi centrale de a începe dialogul cu cetăţenii pe tema unor strategii de dezvoltare care vor afecta viaţa cetăţenilor în următorii 15 ani, OPTAR a solicitat Preşedintelui României să-şi exercite rolul de mediator, aşa cum prevede Constituţia României.

Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Administraţia Prezidenţială nu a confirmat prezenţa.

Deoarece scopul întâlnirii este de a facilita dialogul între decidenţi şi cetăţeni, jumătate dintre locurile disponibile vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor. Persoanele interesate să participe la întâlnire trebuie să completeze următorul formular on-line. În cazul în care numărul persoanelor înscrise va fi mai mare decât numărul de locuri, vom face o tragere la sorţi. Rezultatul tragerii la sorţi va fi anunţat vineri, la ora 16, prin e-mail.

Moderatorul întâlnirii va fi domnul Marius Vintilă, prezentator radio / activist civic. Discuţiile vor fi filmate de EpochTimes.ro şi transmise live pe internet. Cetăţenii vor putea pune întrebări (on-line).

De mai bine de un an, în cele mai mari oraşe din România, peste 100 de experţi dezvoltă Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă.

Planificarea mobilităţii urbane durabile, un concept de planificare strategică, promovat de Comisia Europeană, subliniază implicarea cetăţenilor şi a actorilor pe toată durata procesului de dezvoltare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), ca fiind unul dintre elementele cheie.*

În România, Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, cu toate că sunt aproape de finalizare, nu au avut o abordare participativă şi, foarte grav, n-au fost asumate de decidenţi. Conform Ghidului de realizare a PMUD, elaborat de experţii Comisiei Europene, primul pas în dezvoltarea unei astfel de strategii este asumarea măsurilor de către factorii de decizie.

Dorim să îmbunătăţim mobilitatea şi calitatea vieţii pentru cetăţenii noştri!**

Fără o asumare publică publică a principiilor de dezvoltare durabilă a mobilităţii, PMUD va fi doar o altă strategie nerespectată de administraţiile din România.

Planificarea participativă este o condiţie prealabilă pentru ca cetăţenii şi părţile interesate să preia dreptul de proprietate asupra planului de mobilitate urbană durabilă şi asupra politicilor pe care acesta le promovează. Aceasta face ca acceptarea de către public şi sprijinul oferit de acesta să fie la un nivel ridicat şi astfel să se reducă la minimum riscurile pentru factorii de decizie, facilitându-se implementarea planului.***

Implicarea comunităţilor în planificare este o datorie fundamentală a autorităţilor locale pentru a îmbunătăţi procesul de luare a deciziilor, reprezentând de asemenea o cerinţă prevăzută de Directivele UE şi de convenţiile internaţionale.*

Rugăm persoanele care doresc să primească informaţii despre evenimente legate de PMUD sau despre mobilitatea urbană în următorul formular. Nu este nevoie să-l completaţi dacă l-aţi completat lunile trecute.

* http://www.sump-challenges.eu/ro/content/participare
**pagina 14-15 http://www.eltis.org/sites/eltis/files/BUMP_Guidelines_RO.pdf
***pagina 8 http://www.eltis.org/sites/eltis/files/BUMP_Guidelines_RO.pdf